Vedligeholdelse

Pleje af møbler

Vi anbefaler hos FDB Møbler Middelfart at bruge Guardian møbelpleje produkter til alle former for møbel produkter.

Efterfølgende giver vi nogle gode råd til at vedligeholde dit møbel. Husk at forebygge er bedre end at helbrede. Hvis dit møbel får regelmæssig pleje holder det mange år og du vil få stor glæde ved det.

Træmøbler

Træ er et natur materiale, der skal håndteres rigtigt. Møbeltræ er tørret til en fugtighed på 6-8 %, hvilket betyder, at træ ikke bør opbevares i rum med svingende luftfugtighed som eksempelvis i et badeværelse. Massivt træ kan ”arbejde”, blive ru eller buet, når luftens fugtighed skifter, hvilket ikke er en mangel ved bordet, men et bevis på, at et massivt bord er fremstillet af et levende og naturligt materiale. For at beskytte din bordplade bedst muligt, bør du ikke dekorere pladen den første måned for at undgå lyse skjolder. Derudover tåler massivt træ ikke direkte sollys eller varmepåvirkning. Beskyt bordpladen mod varme gryder, og spildte væsker bør tørres op hurtigst muligt.

 

Behandling af træ

 

Oliebehandlede møbler

Oliebehandlede møbler bør aftørres med en opvredet klud dagligt. Husk en jævnlig efterbehandling 2-3 gange om året eller efter behov, hvor olien påføres træet med en ren klud. Hæld aldrig olien direkte ud på møblet. Herefter skal olien trække i ca. 10 minutter, mens hvidolie skal aftørres straks efter påføring med en ren og tør klud. Er overfladen ridset, kan man slibe ganske let med en slibesvamp eller bruge sandpapir korn 280-320 og slibe langs med årene i lidt olie. Tør også efter her. Bemærk, at røget eg og bøg skal behandles på samme måde, da det også er oliebaseret. Efter endt brug af kludene, kom dem i vand, inden de smides væk, på grund af brandfare.

Lakerede møbler

Aftørring med en opvredet klud i rent vand bør gøres dagligt. Tør herefter af med en tør klud. For at komme ridser eller en mat overflade til livs, kan man påføre et tyndt lag møbelolie. Spørg møbelhandleren for valg af den specifikke olie. Påfør olien med en klud og lad den trække i 10 minutter. Husk aldrig at hælde olien direkte ud på møblet. Herefter aftørres møblet med en ren og tør klud. Efter endt brug af kludene, kom dem i vand, inden de smides væk, på grund af brandfare.

Behandling af tekstil


Vedligeholdelse af tekstiler

Den almindelige rengøring foretages med en støvsuger hver tredje uge eller hyppigere efter behov. Sugeevnen skal være så minimal som mulig, og husk at benytte et velegnet møbelmundstykke, der ikke gør skade på tekstilet. Ved våde pletter suges væsken op med køkkenrulle så hurtigt som muligt. Gnid ikke på pletten, men lad køkkenrullen suge ved at duppe forsigtigt på pletten. Når papiret ikke kan suge mere væske, kan man påføre lidt lunkent vand og gentage den samme sugeproces. Bemærk, at koldt vand benyttes ved pletter af blod. Indtørrede pletter, såsom fedt, bør fjernes i samråd med en fagmand. Det samme gælder en dybderensning af de tekstile flader.

Specifikt for uld
Hvis du, efter at have støvsuget tekstilet, fortsat føler, at stoffet fnuldrer, kan en fnugshaver købes og bruges til at fjerne overskydende stof. Her kan de fleste pletter fjernes ved at anvende pH-neutral og ufarvet opvaskemiddel, der er fortyndet i lunkent vand. Herefter er det vigtigt at opsuge så meget af væsken som muligt med hvid køkkenrulle eller et hvidt viskestykke. Gnid pletten med det fortyndede opvaskemiddel og opsug væsken igen. Denne proces fortsætter, indtil pletten er væk. Ved sidste afvaskning skal der kun benyttes vand uden sæbe.

Specifikt for polyester

I tillæg til ovenstående retningslinjer for korrekt behandling af møblets tekstiler, bør man ved polyester kun anvende små mængder af lunkent opvaskemiddel ved rengøring af stoffet. Undgå gennemvædning og benyt en ren klud. Fjern pletten så hurtigt som muligt.